Om…

Om mig

Jag som skriver denna blogg heter Jasmine Lindberg och orsaken till att jag skriver denna blogg är för att kunna dela med mig av mina recept, idéer och förhoppningsvis ge inspiration till alla att äta mer vego.

Jag har nyligen gått ut hotell- och restauranglinjen och är vegan sedan 1 år tillbaka. Många av mina maträtter blir provsmakade av min familj och min goda vän som kallar sig för den köttälskande vegetarianen – hon har hittills gett det jag bjudit goda betyg, och därför hoppas jag att även andra “köttsmaksälskare” ska tycka om mina recept.
 
Ska jag beskriva mig själv med några ord så skulle jag säga: Kreativ, fotonörd, matglad, musikalisk, filmfantast, fruktberoende (älskar persikor och apelsiner!). Med andra ord så gillar jag att skapa, det är min passion. Det är roligt att veganisera ”vanlig” mat och provlaga andras recept, men jag hoppas också på att få möjligheten att ge ut en egen helvegetarisk kokbok så småningom.
Varför blev jag vegan?

Att bli vegan gick för mig mer eller mindre över en natt. Från en dag till en annan så gick det inte för mig att äta varken kött eller mejerivaror. Innan hade jag varit rädd att jag inte skulle kunna få i mig tillräckligt mycket näring utan mjölk- och äggprodukter. Jag var även rädd för att jag inte skulle kunna äta “god” mat längre. Men egentligen har jag önskat (och försökte) att bli vegan redan när jag var 8 år (då främst pga djurrätt), men av olika anledningar blivit avskräckt, vilket har varit på grund av att jag inte har haft tillgång till lika mycket information som jag har nu. Men eftersom det inte fungerade för mig med “vanlig kost” längre så var det ju bara att tänka om och lära sig att laga mat på andra sätt (jag började med att veganisera alla mina gamla favoriträtter). Resan har varit spännande och rolig, men i början var det lite frustrerande att inte riktigt ha koll på allt.

Det är lättare när man kan grunderna – vad ersätter vad? I början la jag mycket fokus på att återskapa alla favoriträtter som jag hade då jag åt kött/ägg/mjölk, men med tiden så har intresset mer och mer vuxit till att skapa “riktig” veganmat. Den mesta vanlig mat går att göra vegansk, och till och med raw i många fall. Jag äter väldigt varierat och tycker om att hitta på nya varianter av “vanliga maträtter”. Jag är glad att jag blev vegan för jag har upptäckt så mycket ny fantastiskt god mat sedan dess. En annan positiv effekt är att jag har fått mer energi och känner mig piggare.
Om bloggen
Min blogg startade i september 2012 mitt under min hotell- restaurang-utbildning. Nu har jag tagit studenten och jag hoppas på att kunna inspirera folk till att äta mer helvegetarisk mat via min blogg. Jag funderade ett tag på att starta en matblogg när jag blev vegan, men jag har velat lära mig mer först eftersom jag trots allt varit ganska ny inom just vegansk matlagning – något som man tyvärr inte lär sig så mycket om på restaurangutbildningen!

 

Detta är även något som också tyvärr ofta märks när man är ute och ska äta på restaurang, då de ofta benämner 5 rätter på menyn som alla är lakto-ovo-vegetariska med fokus på ost eller ägg. Det brukar oftast lösa sig efter att man pratat med kocken, men det vore trevligt med fler veganska alternativ när man gick ut och åt.

 

Nu så har jag som sagt varit vegan ett tag, och jag har lärt mig en hel del inom vegansk kokkonst och näringslära. Jag lär mig fortfarande nytt inom matlagninskonsten eftersom det finns så mycket fin inspiration att hitta på nätet, och nu hoppas jag på att kunna dela med mig av min kunskap här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *