Alright, jag har funderat ett tag på hur man skulle kunna göra egen vegansk korv glutenfri eftersom de flesta recept jag hittat brukar innehålla gluten/vete som bindningsmedel. Dessutom innehåller många vegetariska korvar som man kan hitta i vanliga matbutiker ägg som bindningsmedel. Det är ju viktigt att korven går att både steka och grilla, men ändå håller ihop och får fin färg. Så här har jag nu gjort mitt egna recept på vegansk glutenfri korv som håller ihop bra.
Kryddningen är egentligen ganska lätt att anpassa eftersom man här kan tillsätta lite vad man vill, bara man tycker att det blir gott – och smeten går ju bra att smaka av eftersom den är gjord på tofu. Receptet jag har skrivit ner här är för att få en ganska mild smak, vilket kanske passar t.ex barn. Paprikapulver och tamarisoja är det som färgar korven, men om man vill så borde man kunna ersätta det med någon annan krydda + colorit men då ta mindre mängd, kanske att man behöver tillsätta lite mer salt också om tamarisojan utesluts.
Själva korven är förhållandevis nyttig eftersom den är låg på fett och är gjord utan onödiga tillsatser (rökarom kan uteslutas), och man kan steka eller grilla den utan olja. Jag blev överraskad över hur bra det blev, även om jag tänker fortsätta jobba på det för att det ska bli perfekt, och kanske olika smaksättningar. Man kan ju servera korv på så många olika sätt, och att servera dem som jag gjort på bilden med chips kanske inte är så nyttigt dock.. 😉
Men här har ni mitt recept på glutenfri vegankorv/tofukorv!
Testa gärna receptet, och skriv gärna en kommentar om hur det gick ifall ni testar 🙂
Tofukorv, ca 8-10 st
500 gram fast tofu (jag använder naturell tofu från alpro)
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
0,5 tsk kummin (valfritt)
1-1½ tsk salt
2 tsk tamarisoja (om annan soja(t.ex kinesisk)/färgning används – ta en mindre mängd*)
0,25 tsk rökarom (man kan ta mer om man vill ha rökigare smak – går också bra att utesluta)
svartpeppar efter smak
1 dl havregryn som mixats till mjöl (glutenfria för glutenfritt)
2 msk potatismjöl
2 msk rismjöl
Gör såhär:
Börja med att mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare och ställ åt sidan.
Lägg ner tofu, kryddor, soja och rökarom i en matberedare och mixa till en fin massa.
Häll i potatis- ris- och havremjöl. Mixa tills du får en fast massa/klump.
Lägg ut några bitar av aluminiumfolie (*det går även bra med bakplåtspapper, se notering nedan), rulla 8-10 korvar och lägg 1 korv per bit aluminiumfolie.
Rulla ihop aluminiumfolien samtidigt som du vrider om på sidorna så att det blir ungefär som en smällkaramell (se bilderna). Detta gör man för att korven ska få en bra form när den kokas.
Lägg ner de inklädda korvarna i kokande vatten och låt koka ca 20 minuter, ta sedan ur dem ur vattnet och låt svalna en stund.
Ta försiktigt loss korvarna ur aluminiumfolien och låt vila ca 3 minuter i rumstemperatur så ytan är någorlunda torr, och stek tills de får en fin yta.
Om man vill kan man efter en första stekning låta de stå till sig en dag i kylen, vilket gör att smakerna hinner utvecklas bättre och de får en lite mer fast konsistens. Men det går även bra att äta dem direkt som de är efter att man stekt/grillat dem.
Servera med t.ex korvbröd (det finns glutenfria att köpa), ketchup, senap, bostongurka.
(* Update: Jag har i receptet använt tamarisoja. Om man använder någon annan soja (t.ex kinesisk) eller annan färgning t.ex guldsoya så bör man ta en mindre mängd eftersom den smakar mer och/eller är mörkare
* Update 2: Om man vill undvika aluminiumfolie så går det bra att använda bakplåtspapper samt kokbart snöre alternativt påsklämmor till ändarna istället.)
Måste prova detta! Då vet man vad som finns i korven, för vem vågar äta vanlig korv efter alla matskandaler?
Vad använde du för soja egentligen? Följde mer eller mindre ditt recept men uteslöt förvisso timjan och kummin men min blev mörkbrun? Kanske beror på att jag hade guldsoya?
Hejsan,
Ser nu att jag inte skrev så tydligt vilken soja jag använt. Jag använde tamarisoja, men om man använder någon mörkare soja/annan färg så bör man ta en mindre mängd eftersom den är starkare/ger mer färg. Har uppdaterat inlägget med lite mer info kring det. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det, och jag hoppas det blev bra i alla fall 🙂
/Jasmine
Vad roligt recept, detta ska jag absolut prova! Väldigt fina bilder och beskrivning, gillar verkligen din blogg !:)
Tack, det var kul att höra! 🙂 Lycka till med receptet, skriva gärna en rad om hur det gick. ^^
Hur går det att frysa in de här och hamburgarna? 🙂
Jag har inte testat, men det borde gå alldeles utmärkt! 🙂
Å vad fint det ser ut, jätte bra att man kan krydda dem hur man vill också 🙂
Tack 🙂 Ja, det är kul att man kan anpassa smak efter humör. Gott att ha i kanske skulle kunna vara t.ex chili eller hackad vitlök.
Varken ja eller min sambo kunde sluta äta..
Bästa på mycket länge!
Tack!
Himla roligt att höra! Tack själv!
Dom ser supersmarriga ut. Ska testas vid tillfälle 🙂 Jag har själv testat att göra glutenfria vegokorvar, men jag har inte testat att koka dem.
Vad kul 🙂 Hoppas att du blir nöjd med resultatet!
Hej!
Jag har varit vegan ett bra tag men ändå aldrig testat eller använt tofu. Vilken typ bör man använda för de här korvarna?
Tack för en fantastisk blogg!
Mvh
Hej Elias! Till det här receptet använder man fast tofu; den vanliga naturella från Alpro tycker jag är toppenbra! Lycka till! 🙂
Kan man använda havremjöl istället för mixade havregryn?
Hej Johan,
Jag har inte testat det själv, men det bör fungera utmärkt att använda havremjöl istället. Ska testa vid tillfälle, men låt mig gärna höra hur det gick om du testar 🙂
Kanske testar det någon gång de närmaste veckorna.
Testade detta recept idag, god, men ganska mild. Jag använde havremjöl och det funkade bra, så det kan du använda Johan.
Såhär gjorde jag: http://glutenfrittonyttigt.blogg.se/2014/january/hemmagjord-vegankorv-med-potatismos.html
Min sambo gjorde dessa i veckan, resultatet blev fantastiskt gott! Det kommer definitivt bli ett recept vi kommer göra många gånger. Hoppas på fler glutenfria recept! 🙂
Tack för kanonbra recept! Enkelt, inte allt för många konstiga ingredienser och sist men inte minst så goda! Har inte rökarom utan använde rökt salt istället och pressad vitlök istället för lökpulvret. Mina barn godkände dem och det vill inte säga lite. Då jag vid första försöket blev lite skraj att aluminiumfolien inte var så hälsosam (ändrade färg etc) så använde jag nu bakplåtspapper istället, med påsklämmor till ändarna. Funkade bra!
Så kul att höra att det gick hem hos barnen! Toppentips med bakplåtspapper! Jag lägger till det i beskrivningen också som alternativ 🙂
Älskar dom! mums!
Vilket kanonrecept! Ska prova till helgen. /Vegolyx
Jättebra recept!
Bytte ut paprikapulver och rökarom mot rökt paprikapulver helt enkelt. Perfekt!
Andra gången jag testade receptet blandade jag i lite kokta korngryn och smaksatte med mörkt muscovadosocker och rödvinsvinäger. Blev väldigt likt isterband! Korngrynen ger en fin textur till korven och drygar ut smeten dessutom.
Andra smaksättningar jag använder är bl a senap, kryddpeppar (klassisk korvkrydda), färsk salvia och persilja. Föredrar färsk vitlök framför vitlökspulver.
Fantastiskt att det går att göra så fin vegetarisk korv själv! Tack för receptet!
Tycker att den var allt för tuggig och seg i konsistensen. Kan det göras annorlunda så den blir mindre svårtuggad tro?
Tycker att den var allt för tuggig och seg i konsistensen. Kan det göras annorlunda så den blir mindre svårtuggad tro? Annars håller ihop bra 🙂
Jag har sett det här receptet sen du la ut det och tänkt testa.. Men det har inte blivit av. Idag gjorde jag dom dock, de blev ju helt fantastiska! Jag var skeptisk och tänkte att det skulle vara omständligt osv.. Men det gick hur snabbt och lätt som helst och det blev supergott! Klart godkänt av till och med sonen på 8, som är sanslöst kräsen! Tack för ett superbra recept, ska försöka mig på ”prinskorvar” till jul bästa vecka 😀
Vi fick ut 13 korvar ???????? Doftar fantastiskt och ska snart steka dem.
Jättebra grund men tillsätt senap 2msk och skippa rismjöl och potatis mjöl. Det behövs inte all stärkelse från havregrynen Räcker till o få en fast konsistens .
Gick de att frysa? Någon som har testat?