Dagens recept blir en känd japansk rätt som jag har gjort på förfrågan av min goda vän som älskar teriyaki. Hon har inte ätit det sedan hon blev vegetarian för lite mer än ett år sedan, eftersom de teriyaki-rätter som man kan få på restauranger oftast innehåller någon typ av kött. Teriyaki består av två sammansatta japanska ord: Teri betyder lyster/glaze och Yaki = grilla/halstra. Det är också så teriyaki ska vara; grillad/stekt och ha lyster.
Så här kommer då min variant gjord på tofu. För att få en riktigt god marinerad tofu så bör man först frysa den, vilket gör att texturen förändras och man kan krama ur mer vatten när den sedan är upptinad. Det gör att den suger åt sig mer av den goda marinaden när man marinerar den. Så det är ett generellt tips jag har när det kommer till att marinera tofu: ha några paket i frysen så finns det alltid redo att tinas upp och marineras.
Jag har gjort lite modifikationer från den klassiska teriyakin och lagt till både ingefära och sesamfrön. Jag har även i mitt fall skippat ”glazen” (kan göras med någon dl vatten+ lite soja+agavesirap+riven vitlök+1 msk maizena). Bortsett från att tofuteriyakin tar ett tag att göra i och med tofu-frysning och marinering, så är den väldigt enkel att göra och kräver ganska minimalt med ansträngning. Jäkligt gott är det också!
Tofuwok teriyaki:
500 gram fast tofu
150 gram sugar snap peas
1-2 morötter
2 stjälkar salladslök
Sesamfrön
Teriyakimarinad
2 msk fint hackad ingefära
3 vitlöksklyftor
3 msk tamarisoja eller nama shoyu (om kinesisk soja används – ta mindre mängd)
2 msk agavesirap (går lika bra med någon annan sirap skulle jag tro)
2 msk risvinäger
Gör så här:
Börja med att förbereda tofun. Lägg in den i frysen över natten, tina upp den (tar ca 3 timmar) och pressa ur allt vatten. Tofun tar då åt sig mer av smaken från marinaden och blir fastare/ger mer tuggmotstånd. (Om man inte har tid till att frysa tofun så kan man vira in tofun i papper och pressa den mellan exempelvis två skärbrädor med en tyngd på i ca 20 minuter)
Skär tofun i bitar. Blanda ihop marinaden och marinera tofun, gärna över natten i kylskåpet. Men minst 4 timmar. Stek tofun på hög värme tills den får fin färg. Om man inte hunnit frysa tofun innan så bör man steka tofun tillsammans med marinaden för att den ska suga åt sig all marinad. Ställ sedan tofun åt sidan.
Skär morötterna á la julienne (som små, små stavar), skär sugar snaps och skiva salladslöken. Stek morötterna och sugar snaps i en varm panna i någon minut och tillsätt sedan tofun. Stek tills grönsakerna är klara men har tuggmotstånd/är krispiga. Häll i salladslöken och strö över sesamfrön. Servera tillsammans med t.ex ris och soja.
7 svar på “Tofuwok Teriyaki”