Finns det något godare än perfekt stekta pannkakor till frukost? De här pannkakorna går snabbt att göra, är enkla och väldigt goda. De är lätta, men ändå mättande – fluffiga och smälter i munnen.
Sen jag blev vegan har jag försökt återskapa de perfekta pannkakorna, och jag är faktiskt väldigt nöjd med dessa. Jag har använt bovetemjöl och rismjöl istället för vetemjöl. Man kan steka dem i olja/margarin om man vill, men det går också bra utan extra fett om man har en bra non-stick-panna.
Som mjölkalternativ så har jag testat med rismjölk, men de blir plattare med små bubblor då av någon anledning. Så jag testade med kokosmjölk/vatten (inte själva fettet på toppen, utan det som är under ”kokosgrädden” i burken) och blandade med lite vatten för att få lagom mängd vätska. Perfekt!
De är fluffiga, smälter i munnen och har ingen stark smak av bovetemjöl – de är bara helt sjukt goda.
Amerikanska pannkakor (glutenfria)
Receptet räcker till två-tre personer, ca 8 pannkakor
Torra ingredienser:
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 krm salt
Blöta ingredienser:
1 msk Lönnsirap (man kan använda dadelsirap eller vanlig sirap)
1 msk pressad citron
2,5 dl vätska i form av kokosmjölksvatten (det som är under ”kokosfettet” i kokomjölksburken)
ev. vanligt vatten för att fylla upp om kokosvattnet är mindre än 2,5 dl
Gör så här:
(Ställ ev. in burken med kokosmjölk i kylen över natten för att vara säker på att grädden och vattnet separerar)
– Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
– Öppna burken med kokosmjölk och skopa ur det tjocka ”kokosgrädde”-lagret* på toppen och lägg det vid sidan om i en skål (kan sedan användas som grädde).
– Kokosvattnet som är kvar i burken blandar du ev med vatten tills du har 2,5 dl vätska och blandar ihop med lönnsirap och citronjuice.
– Rör försiktigt ihop med de torra ingredienserna (mixa inte för mycket, bara så att alla klumpar går sönder).
– Stek pannkakor på medelhög värme. Om man har en bra non-stick-panna går det bra att steka utan fett.
* Kokosgrädden som man fick över från kokosmjölksburken. Jag använde Santa Marias ekologiska eftersom den ofta har ett tjockt lager med kokosgrädde, men eventuellt så kan man behöva ställa in burken i kylskåpet över natten för att vara säker på att det har blivit ett gräddlager på toppen.
Topping/Tillbehör:
Jag tycker att det är väldigt gott att servera med lönnsirap, så det brukar jag utgå ifrån. Kokosgrädden som blev över från pannkakorna brukar jag ibland använda som vanlig grädde till pannkakorna. Här kommer lite förslag:
- Blåbär, lönnsirap, kokosgrädde
- Hallon, skivad banan, riven kokos och lönnsirap
- Banan, pekannötter, chokladsås
- Skivade jordgubbar med kokosgrädde
- Sylt – jordgubbssylt/hallonsylt/blåbärssylt /Lemoncurd
- Skivad banan och lönnsirap
3 svar på “Amerikanska Pannkakor (Glutenfria & Vegan)”