Har haft några bloggläsare som peppat mig att göra fler glutenfria recept, så jag har experimenterat i några dagar för att göra goda glutenfria chocolate chip cookies. Först blev de lite för hårda, sen blev de för torra men nu tycker jag att jag har fått fram Soft Chocolate Chip Cookies som passar perfekt för en svalkande glassandwich nu på sommaren. Kakorna är lite sega och småknapriga på sidorna och mjuka inuti – perfekt med glass. De kanske inte är jättenyttiga direkt.. Men de är glutenfria och väääldigt goda. 🙂 De är även goda att äta som de är, kanske med ett glas god växtmjölk?
Som chokladbitar är det ”odenses” mörka chocolate chips jag använt i detta recept. Mjölkfria chocolate chips går ibland att hitta i vanliga mataffärer, då oftast på bakhyllan i närheten av blockchokladen. Det finns även andra sorter att köpa i ”veganbutiker” inne i stan eller på nätet, t.ex hos veganlife eller goodstore, och hittar man inga så funkar det även bra att hacka ner någon chokladkaka i lagom stora bitar.
Soft chocolate chip cookies
Det blir ca 16 kakor. (en rågad matsked smet per kaka)
Ingredienser:
1,5 dl vatten
1 tsk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
1,5 dl rismjöl
0,5 dl bovetemjöl
1 dl ljust muskovadosocker
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 krm kanel
2 krm salt
2 msk lönnsirap
1 dl kokosolja
1 dl chocolate chips eller hackad mörk choklad
Starta ugnen på 200 grader.
Koka upp vatten med fiberhusken under kraftig omrörning med en visp.
Vid första bubblan – Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser i en liten skål. Tillsätt lönnsirap och kokosolja och blanda ihop. Tillsätt fiberhusk-blandningen och blanda väl. Tillsätt chocolate chips och rör ner i kaksmeten.
Forma kakbollar (en rågad matsked ungefär) med blöta händer, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 175 grader och låt stå inne i ugnen i ca 14 minuter, tills de är lätt gyllenbruna vid kanterna. Ta ut och låt dem ligga på plåten i 5 minuter.
Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.
Glassandwich:
* Valfri mjölkfri vaniljglass (t.ex tofuline)
* Två kakor per glass
Ställ fram glassen i någon-några minuter så den blir lättare att jobba med.
Lägg så mycket vaniljglass som du vill ha mellan två kakor. Servera.
Jag brukar oftast fota mitt på dagen, men idag blev det på kvällen och eftersom vår lägenhet blir riktigt varm på eftermiddagen/kvällen, så blev det lite svårt att fota glassen utan att den smälte (den smälte så mycket på bara någon minut). Men de var ruskigt goda ändå 🙂
Hej, blir förtjust i din blogg!
Jag undrar vad heter din matberedare? Min gick sönder för några veckor sedan och den var okänd märke som min mormor hade den. Ja, väldigt gammal det var.
Jag längtar redan efter att göra ”banan glass” men har inga matberedare längre, har kollat i internet om det finns något bra matberedare men har inte hittat så mycket info. Jag hoppas jag får bra svar från dig. 😉
Det ser jättegott ut! Hittade precis din blogg, ska bli kul att följa den. Dessa kakor måste vi ha med på julafton till svärisarna. 🙂