Syndigt god citronmarängpaj

( 12 )

En sötsyrlig citronkräm med mjuk fluffig maräng i ett frasigt pajskal. Helt veganskt.
Jag trodde inte att jag skulle kunna äta citronmarängpaj efter att jag blivit vegan, men där hade jag fel. Pajen tar lite tid att göra pga att krämen ska svalna, men det är klart värt det. Inspirationen till receptet kommer från “Mr Nice Guys Bake Shop“, ett bageri i Australien. Så om någon ska dit – kanske är värt kika förbi och testa deras cupcakes, de ser så goda ut 🙂 Jag gjorde några modifieringar i receptet, och resultatet? Fantastiskt gott..

Vegansk Citronmarängpaj

DSC_0916

Pajdeg:
150 gram mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Smält margarinet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt margarinet.
Mixa ihop alla ingredienser med en gaffel och tryck ut i en pajform.
Nagga botten lätt och förgrädda i ugn på 175 grader i 15 minuter.

Fyllning:
3 dl socker
1,5 dl maizena
1 krm salt
1/4 tsk agar
3 dl växtmjölk (t.ex soja, ris, havre, mandel)
2,25 dl vatten
1,75 dl citronjuice
1,5 msk rivet citronskal

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under konstant omrörning, det tar ca 4-5 minuter från att man startat plattan. Fyllningen är klar när den är puddinglik och tjock. Häll upp fyllningen i pajskalet och låt pajen svalna i ca 1-2 timmar tills den är helt avsvalnad.

Maräng:
12 msk noegg
2,5 dl vatten
2,25 dl socker

Börja med att mixa noegg med hälften av vattnet med en elvisp (viktigt att man använder elvisp).
Det är viktigt att börja på låg hastighet och långsamt öka takten till högsta läget. Tillsätt lite socker och lite av det resterande vattnet i taget, och fortsätt vispa på högsta hastighet tills du har en smet som är som maräng (att bunken går att hålla upp och ner). Bred ut marängen över pajen och sätt in pajen i ugnen på 100 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna innan servering.

DSC_0769

12 reaktion på “Syndigt god citronmarängpaj

 1. Lina

  Hejsan!
  Min första paj står nu i ugnen med en lite halvt misslyckad maräng på sig. Om det inte går att vända på bunken i mer än en sekund är allt kört då eller kan man rädda marängen?

  Svara
  1. veganstyle Inläggsförfattare

   Hej Lina! Det var verkligen tråkigt! Bunken ska gå att hålla upp och ner i längre än en sekund. Man kan rädda marängen genom att långsamt tillsätta mer socker (ca 1 dl) i marängsmeten om det inte går att vända bunken. Man får köra med elvispen ganska länge, och långsamt öka upp till högsta hastighet. Jag testade att göra pajen själv idag och har modifierat receptet nu. Jag lägger till detta i beskrivningen ovan. Jag hoppas att det smakade gott trots ledsen maräng. Med värme, Jasmine

   Svara
   1. Lina

    Jo! Den blev jättegod och uppskattad ändå, blev bara inte ett fluffigt täcke ovanpå. Mer en mjuk hatt 🙂
    Men när det blir “som det ska” är noeggmarängen krispig då?

    Svara
    1. veganstyle Inläggsförfattare

     Vad skönt att den blev uppskattad 🙂 När den blir som det ska så blir den väldigt fast men ändå mjuk och fluffig. Den blir lite lätt krispigare på utsidan. Om man vill ha den ännu krispigare kan man köra den på grillvärme i några minuter mot slutet så blir den väldigt krispig och lite seg på utsidan (och får en läcker färg), men själva “innanfluffet” är fortfarande mjukt. Må gott, Jasmine

     Svara
 2. Stina

  Hej, en liten fundering, ska det verkligen vara så mycket vatten i marängen, har nu misslyckats 3 ggr för att den är så lös och inte stabiliserar sig… Förstår inte alls vad jag gör för fel.. Kör först på lägsta fart och ökar successivt medan jag sakta tillsätter vatten och socker.. Sen kör på högsta hastighet i säkert 15 min utan att något händer.. Tips?
  Mvh,
  Stina

  Svara
 3. Emmatriarken

  Provade denna men gjorde kikärtsmaräng istället. Noegg blir mer som ett lock men kikärtsmarängen blev perfekt på.

  Svara
 4. Pingback: Siljetherese Recept på vegansk citronpaj

 5. Linn

  Hej!
  Har inte provbakat men skulle vilja bjuda på denna paj till nyårsmiddagen. Skulle det funka att baka dagen innan tro? Bör man isf lägga på marängen samma dag som den ska ätas?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *