månadsarkiv: januari 2014

Raw Triple Chocolate Mini cakes

( 8 )

Åååååh vad jag har längtat efter att fÃ¥ dela med mig av det här receptet. Jag testade det här receptet för ungefär 2 Ã¥r sen i samband med att jag blev vegan (jag Ã¥t raw food i ungefär ett halvÃ¥r). Jag köpte in “rundlar” (som jag tidigare använt till det här receptet) och tänkte göra dem som mini-cakes, men sen har det dröjt tills min mammas födelsedag för en vecka sen innan jag faktiskt testade att göra dem. Jag har en Vitamix-blender, och den gör att fyllningen blir helt slät och perfekt – sÃ¥ det rekommenderar jag att man använder. Men om man inte har en vitamixblender sÃ¥ kan man blötlägga cashewnötterna över natten, och sen tror jag det är lättast att köra det i en bra matberedare. Det blir nog inte helt slätt i en matberedare, men nÃ¥gotsÃ¥när.

Det här måste vara världens godaste raw chokladdessert någonsin! I alla fall om man gillar mycket choklad 🙂 Perfekt till finare fester och tillställningar. Eller varför inte bara en vanlig tisdag?

Raw triple chocolate mini cakes

DSC_1786

Pekanbotten:
3 dl Pekannötter
7 färska dadlar
1 tsk vaniljpulver
1,25 dl raw kakao
en nypa salt

Gör såhär:
Mixa först pekannötterna i en matberedare till mjöl. Inte för länge, för då blir det pekansmör.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Den är klar när det går det att nypa ihop degen och den går att forma. Tryck ut i miniformar, eller i en vanlig cheesecakeform.

DSC_1730

Chokladfyllning:
5 dl cashewnötter (blötläggs i 10 minuter, alt. över natten om matberedare ska användas)
1,5 dl lönnsirap (eller agavesirap)
1,25 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
1,25 dl smält kokosolja
1,75 dl raw kakaopulver

Gör såhär:
Mixa cashewnötter, vatten och sirap till en helt slät massa i en blender/vitamix. Om “stark blender” saknas, mixa det i en matberedare. Tillsätt vanilj, kokosolja och kakaopulver. Mixa tills allt är väl blandat. Häll smeten i formarna, och ställ sedan in i frysen i 2-3 timmar. Ta ut dem ur formarna och dekorera med chokladsÃ¥sen nedan.

Chokladsås:
1 dl smält kokosolja
3 msk kakao
3 msk agavesirap
Blanda ihop i en liten skål.

DSC_1833

Veef-Wok med fräsch physalis/korriandersås och myntig ananassalsa

( 0 )

Nytt år! Hoppas alla haft en härlig jul och trevligt nyår. Nyårsmaten här blev seitanstek med bearnaisesås och glass till efterrätt. Gott blev det! 🙂

I mitt tidigare inlägg lovade jag att dela med mig av receptet pÃ¥ “vinnarreceptet” frÃ¥n tävlingen, sÃ¥ här kommer nu receptet som jag och Tobias Lund vann med i cookalong-tävlingen pÃ¥ vegomässan! Under tävlingen sÃ¥ fick man tillgÃ¥ng till ett visst antal utvalda ingredienser och 30 minuter pÃ¥ oss att skapa en ny rätt. Vi valde bland annat kÃ¥lrot(!), veef och physalis. BÃ¥da gillar korriander och chili, sÃ¥ det skulle sÃ¥klart med! De sista minutrarna gick jag och plockade Ã¥t mig en ananas och mynta, vilket fick bli en liten snabb-salsa. Här är resultatet!

DSC_1547

Veef är en produkt frÃ¥n Astrid och aporna som säljs pÃ¥ lite olika ställen. Jag har sett det i vanliga mataffärer bland “veganprodukterna” (vegan-ost och sÃ¥nt), och man kan sÃ¥klart hitta det pÃ¥ goodstore. Om man inte fÃ¥r tag pÃ¥ Veef gÃ¥r det bra att ersätta med tzaybitar, sojastrimlor, seitan eller kanske till och med tofu? Tofu blir nog godast om den fÃ¥r marineras i en vitlök-chili-marinad innan man tillsätter det.

Veef-wok:
1 gul lök
rapsolja
200 gram kålrot, strimlad
2 pkt veef
3-4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 fint hackad chili
1-2 tsk riven ingefära
1 msk soja (gärna kikkoman)
1-2 tsk sesamolja
lite chilipulver, efter smak
salt, peppar

Gör så här:
Skiva löken och hacka chili samt vitlök. Stek alltsammans i rapsolja. När löken mjuknat något är det dags att tillsätta veef, strimlad kålrot och ingefära. Låt steka några minuter. Tillsätt någon tsk sesamolja, soja, chilipulver och salt+peppar efter smak. Servera med risnudlar och physalissås + salsa.

Physalis- och korriandersås:
200 gram physalis, halverad
3 vitlöksklyftor, fint hackad
1 fint hackad chili
1/2 kruka färsk koriander
1/2 kruka färsk persilja
1/2 pressad lime

Häll i 1 msk olja i en kastrull och tillsätt den delade physalisen. Låt steka i ca 5-10 minuter på medelhög värme. Tillsätt under tiden hackad vitlök och chili. När physalisen är mjuk och redo att mixas tillsättes korriander, persilja samt lime. Mixa med en stavmixer och servera.

Ananas- och myntasalsa:
1/2 ananas
ca 1/2 kruka mynta
lime

Tärna ananasen och blanda med finhackad mynta och lime efter smak.

DSC_1578-2

Ni har väl förresten inte missat att det har släppts en ny svensk tidning med 100% vegetarisk mat? Första numret släpps den 23 januari, men man kan förköpa sin prenumeration redan nu på deras hemsida!