Bakpotatis med två sorters röror – curry och dill.

( 0 )

DSC_6461

Det är inte varje dag man äter bakpotatis, men trots dess enkelhet så är det så fantastiskt gott. Så här inför grillsäsongen så borde man ju börja hitta på lite goda röror ifall man ska grilla bakpotatis – mums. Här har jag gjort två olika röror, en med dill – och en med curry. Båda har marinerad tofu som proteinkälla, och marinerad tofu finns att köpa färdig från exempelvis kung markatta i de flesta mataffärer. Det enda med bakpotatis är att det tar en del tid i ugnen eller grillen, men det är nog bland den mest enkla och goda mat man kan få med lätt ansträning, inte sant? :)

Man kan såklart, om man vill, marinera sin egen tofu. Ett tips är att frysa in tofun över natten så man kan pressa ur så mycket vätska som möjligt dagen efter (den förändras i strukturen och blir går inte sönder när man försöker pressa ur vattnet), då drar den till sig smakerna från marinaden bättre.

Jo förresten! Jag tror att rörorna skulle kunna passa bra att använda som fyllningar i smörgåstårta också, men jag återkommer om det senare då jag ska göra några smörgåstårtor till en studentmottagning som är i juni. Så småningom kommer jag lägga upp mina recept på smörgåstårtorna här också – så håll utkik.

DSC_6531

Bakpotatis gör man genom att ta bakpotatis, picka lite hål med en gaffel och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 1 timme (eventuellt längre om det är stor bakpotatis).

Så här kommer mina recept på två ruskigt goda (veganska) bakpotatisröror.

Man börjar med en grundsås som räcker till en röra för 2-3 bakpotatisar.
Grundsås:

3 msk majonnäs (coop x-tras och plamil är veganska, plamil finns ofta på allergihyllan i matbutiker)
1 dl iMat havregrädde

Rör ihop majonnäs med grädde och vips så har man en grundsås som räcker till en röra.

DSC_6388

Dill- och tofuröra (räcker till 2-3 bakpotatisar)

1 Grundsås
150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)
½ röd lök
1 bit gurka (ca 10 cm)
2 msk dill
Salt och peppar

Finhacka löken, hacka gurkan och dillen. Blanda ihop allt med grundsåsen och bryt ner bitar av tofun i röran. Blanda och servera på bakpotatis. Toppa med t.ex finhackad rödlök, dill eller gräslök.

Curryröra med äpple (räcker till 2-3 bakpotatisar)

1 Grundsås
150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)
½ röd lök
1 litet äpple
1-2 tsk curry
salt & peppar

Finhacka lök. Tärna äpplet och blanda ihop lök, äpple och curry med grundsåsen. Bryt ner bitar av tofun och blada ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med t.ex finhackad lök, äpple, gräslök eller rädisor.

DSC_6421

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *