månadsarkiv: november 2013

Pepparkakscheesecake med apelsin

( 0 )

Snart är det första advent och jag tänkte dela med mig av ett recept på en pepparkakscheesecake med apelsin som jag gjorde för några dagar sen. Självklart kan man äta cheesecaken även övrig tid på året, bara för att den är så god! Den blev inte jättefast, men om man vill ha en hyfsat fast men krämig cheesecake funkar det här receptet bra – annars kan man försöka tillsätta t.ex lite agar-agar så kommer smeten bli fastare. Man kan gärna dekorera den med pepparkakor, de blir mjuka och lätta att skära igenom.

Juligt, enkelt och himla gott..

Pepparkakscheesecake

DSC_1369

Kakbotten:
ca 30 pepparkakor (jag använde färdigköpta – annas)
75 gram mjölkfritt margarin

Fyllning:
1 frp cream cheese (tofutti creamy smooth)
350 gram silkestofu
1 tsk citronjuice
rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsin
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
(ev någon tsk agar-agar om man vill ha kakan fastare)

Gör så här:
Kör pepparkakorna i en matberedare tills de är lagom krossade. Smält margarinet och blanda ihop margarin med pepparkakor. Tryck ut i en fast form med löstagbara kanter.
Mixa cream cheese med silkestofun helt slät i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och forsätt mixa tills allt är blandat. Häll ut över kakbotten och ställ in i kylen över natten eller tills den är helt nedkyld och fast. Dekorera gärna med pepparkakor, det blir bäst om man gör det någon timme innan servering.

Önskar alla trevlig första advent, jag ser fram emot att börja julpynta här hemma! :)

Vegomässan 2013

( 0 )

1381313_615770825128522_107404101_n

Hej hopp, vad mycket nytt och spännande det är som händer! Snart är det dags för årets Vegomässa, och Vegomässan kommer hålla till den 7:e december i Malmö Konferenscenter. Det kommer samlas bloggare, utställare och flera företag för att bjuda på en fullspäckad dag med roliga aktiviteter. Bland annat kommer det finnas spännande föreläsningar, goda cupcakes och massa god mat. Som de själva skrivit på sin hemsida ”Vi utlovar ett riktigt digert program, vårt mål är att du inte ska hinna göra ens en bråkdel av allt roligt som händer under dagen. Först då är vi nöjda!”.

Jag fick igår veta att Vegan Style har blivit nominerad till Vegomässans tävling ”årets bästa vegoblogg 2013″ tillsammans med 4 andra fina vegobloggar; Vegoriket, Gaashud, Vegoteket och Vegokoll. Man kan rösta på Vegomässans hemsida fram till den 6:e december.

Jag hoppas att så många vegointresserade och nyfikna som möjligt kommer på vegomässan, och hoppas att vi syns där!

Söndagsmiddag: Seitanfilégryta med senap, purjo och potatisgratäng

( 0 )

Idag är det söndag och detta blir veckans sista recept för den här veckan som jag skrivit för facebookgruppen Vegetarian for A Year. Jag hoppas att jag kunnat inspirera andra att äta vegetariskt :) Söndagsmiddagen fick bli en god seitanfilégryta med potatisgratäng. Grytan smaksatte jag med tre sorters lök och tre sorters senap, och jag hade även i rosmarin och timjan. Galet gott! Potatisgratängen blev krämig och fick en god vitlökssmak, och till detta serverades haricots verts. Kanske inte den nyttigaste måltiden.. men riktigt, riktigt god bjudmat!

Seitanfilégryta med senap och purjo

DSC_0963

Seitanfiléer:
4 dl glutenmjöl
1/2 tsk salt
1 msk olja
1 msk soja
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
Buljong: 1 1/2 liter vatten + 2 msk soja + örtsalt

Blanda glutenmjöl med salt. Tillsätt olja, soja, tomatpuré, vatten och knåda ihop degen. Knåda degen i ca 3 minuter tills allt är väl blandat. Forma en stek och skiva den sedan 1-2 cm tjocka bitar. Koka upp buljongen och lägg i skivorna och låt sjuda i ca 20 minuter tills bitarna har blivit fasta. Ta sedan upp dem och strimla dem i lagom stora bitar för grytan.

Grytan:
1 gul lök
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
4 tsk colesmans senapspulver
1 tsk dijonsenap
1 tsk grov senap
2 tsk färsk hackad timjan
2 tsk färsk hackad rosmarin
4-5 dl havregrädde
1 msk soja
1 dl vitt vin
salt och peppar

Hacka gul lök och stek med seitanstrimlorna i lite olja på medelhög värme tills seitanen fått fin färg. Dela en purjolök på längden, skölj och strimla den. Stek purjolök en kort stund tillsammans med pressad vitlök och häll sedan på övriga ingredienser. Låt puttra 15-20 minuter och servera med potatisgratängen nedan.

Potatisgratäng

DSC_0947

Ingredienser:
1 kg potatis
4 dl havregrädde
3 vitlöksklyftor
salt + peppar

Skala och skiva potatisen tunt. Lägg ut ett lager potatis i en ugnsfast form och varva med pressad vitlök, peppar och rikligt med salt. Det blir ungefär 3 lager potatis, 1 pressad vitlök per lager. Häll på grädde och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Servera tillsammans med en grönsallad, haricots verts och seitangrytan.

TIPS!! Lite udda tips kanske, men lagrad julmust är väldigt gott att dricka till den här maten!

Syndigt god citronmarängpaj

( 11 )

En sötsyrlig citronkräm med mjuk fluffig maräng i ett frasigt pajskal. Helt veganskt.
Jag trodde inte att jag skulle kunna äta citronmarängpaj efter att jag blivit vegan, men där hade jag fel. Pajen tar lite tid att göra pga att krämen ska svalna, men det är klart värt det. Inspirationen till receptet kommer från ”Mr Nice Guys Bake Shop”, ett bageri i Australien. Så om någon ska dit – kanske är värt kika förbi och testa deras cupcakes, de ser så goda ut :) Jag gjorde några modifieringar i receptet, och resultatet? Fantastiskt gott..

Vegansk Citronmarängpaj

DSC_0916

Pajdeg:
150 gram mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Smält margarinet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt margarinet.
Mixa ihop alla ingredienser med en gaffel och tryck ut i en pajform.
Nagga botten lätt och förgrädda i ugn på 175 grader i 15 minuter.

Fyllning:
3 dl socker
1,5 dl maizena
1 krm salt
1/4 tsk agar
3 dl växtmjölk (t.ex soja, ris, havre, mandel)
2,25 dl vatten
1,75 dl citronjuice
1,5 msk rivet citronskal

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under konstant omrörning, det tar ca 4-5 minuter från att man startat plattan. Fyllningen är klar när den är puddinglik och tjock. Häll upp fyllningen i pajskalet och låt pajen svalna i ca 1-2 timmar tills den är helt avsvalnad.

Maräng:
12 msk noegg
2,5 dl vatten
2,25 dl socker

Börja med att mixa noegg med hälften av vattnet med en elvisp (viktigt att man använder elvisp).
Det är viktigt att börja på låg hastighet och långsamt öka takten till högsta läget. Tillsätt lite socker och lite av det resterande vattnet i taget, och fortsätt vispa på högsta hastighet tills du har en smet som är som maräng (att bunken går att hålla upp och ner). Bred ut marängen över pajen och sätt in pajen i ugnen på 100 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna innan servering.

DSC_0769

Lady & Lufsens veganska dröm: Tagliatelle med bönbollar i tomatsås

( 2 )

Jag kommer ihåg när jag var liten hur jag efter att ha sett Lady & Lufsen tjatade på min mamma om att hon skulle göra Lady & Lufsen-pasta. Världens godaste mat tyckte jag, inspirerad av Disneyfilmen. Idag tänkte jag att ville göra en lika god vegansk version, med inspiration från den fantastiska boken Veganomicon. Maten var väldigt snabb och enkel att göra, och det smakade magiskt gott! Bella Notte!

Lady and the tramp – Bella Notte famous spaghetti scene.

Tagliatelle med bönbollar i tomatsås

DSC_0634

Bönbullar:
2 burkar kidneybönor
1 dl vetegluten
1 dl ströbröd
2 msk soja
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk rivet citronskal
0,5 tsk oregano
0,5 tsk timjan

Gör så här:
Skölj av bönorna och mixa dem i en matberedare eller mosa dem med en potatisstöt.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop det med händerna.
Knåda degen tills allt är välblandat.
Rulla lagom stora bönbullar och stek i olja på medelvärme i ca 5 minuter.
De ska få fin färg, så skaka bullarna. Bullarna tillsätts sedan i tomatsås.

Tomatsås:
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 tsk timjan
0,5 oregano
1 tsk vitvinsvinsvinäger
0,5 tsk lönnsirap
örtsalt + svartpeppar
ev. lite chilipeppar

Häll krossade tomater, tomatpuré och vatten i en gryta och koka på medelvärme.
Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra i ca 5 minuter.
Tillsätt bönbullarna i tomatsåsen, och låt puttra med i 5-8 minuter tills såsen börjat tjockna lite.
Servera allt med valfri pasta, t.ex tagliatelle eller spagetti.

Vegansk shepherd’s pie (Sheepfriend’s pie)

( 0 )

En brittisk klassiker som här är veganiserad och lite vänligare mot miljön och hälsan. Sheepfriend’s pie kanske man skulle kunna kalla den? :) Jag har gjort den med bland annat gröna linser, morötter, lök och tomatsås. Hade även i en skvätt rött vin – men man kan utesluta vinet och ösa på med grönsaksbuljong istället om man vill det. Den är väldigt god och rik i smaken!

Sheepfriend’s pie

DSC_0588

Potatismos:
800 gram mjölig potatis
1,5 dl havregrädde
1,5 dl havremjölk
en rejäl klick mjölkfritt margarin
salt, peppar och lite muskot

Färsen:
2 dl gröna linser + 4 dl vatten
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
3 dl fryst färs (t.ex anamma)
2 dl krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl rött vin
1-2 dl vatten
peppar

Gör såhär:
Mos: Koka potatisen. När potatisen är mjuk – mosa den med potatisstöt och blanda i margarin, grädde, mjölk, muskot och salt + peppar efter smak.

Färs: Koka linserna i vattnet ca 20 minuter. Hacka löken och tärna moroten. Stek löken i lite olja tillsammans med färsen på medelhögvärme. Tillsätt morötterna, krossade tomater samt lagerblad, timjan och örtsalt. Pressa i vitlöken och häll i linserna. Tillsätt rött vin och låt koka i ca 5-10 minuter tills färsen är ”torr”. Smaka av med peppar.

Lägg färsen i botten på en ugnsfast form. Toppa med potatismoset och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Servera med gröna ärtor och svampsås.

Svampsås

8 champinjoner
3 vitlöksklyftor
4 tsk tamarisoja
1 dl rött vin
1 tsk örtsalt
4 dl vatten (eller grönsaksbuljong – minska då mängden örtsalt)
6 tsk maizena + blandat med lite vatten

Finhacka vitlöken och skiva champinjonerna. Stek i olja tills champinjonerna börjat släppa vatten och krympt. Tillsätt soja och vin – låt koka i ca 2 minuter. Tillsätt vatten, örtsalt och maizenablandningen. Låt koka upp och servera till sheepfriend’s pie.

DSC_0526

Tofunuggets med sötsur sås

( 3 )

Onsdag! Så här kommer ett enkelt – men ack så gott recept på Tofunuggets. Här har jag gjort en sötsur sås att servera till. Såsen är enkel; Bara att koka ihop ingredienserna. Receptet på såsen hittade jag här, jag har lagt till sambal oelek för att få lite sting i såsen. Perfekt som dipp till tofunuggets. Servera gärna med quinoa eller ris, och en god sallad. :)

Tofunuggets med sötsursås

DSC_0375

Tofunuggets:
2 tsk noegg + 4 msk vatten
1 tsk tamarisoja
500 gram tofu
1 dl ströbröd
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk timjan
1/2 tsk salt + peppar efter smak

Dela tofubitarna i ”nuggetsstorlek”. Blanda ihop noegg med vattnet och blanda i sojan.
Blanda ströbröd, vitlökspulver, paprikapulver, timjan och salt + peppar i en skål.
Doppa tofubitarna i noeggblandningen och sedan i ströbröd.
Stek i olja tills de får en gyllenbrun färg.
Servera med ris, sötsur sås och grönsaker.

Sötsursås:
1,5 dl socker
1 msk soja
2 krm sambal oelek (eller efter smak)
4 msk ketchup
1 dl äppelcidervinäger
1,5 dl vatten
potatismjöl + lite vatten

Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Blanda lite potatismjöl med vatten och tillsätt i såsen.
Låt koka upp under omrörning och servera till tofunuggets.